Συμβουλευτική&Ψυχοθεραπεία στη ΛεμεσόΣχετικά με την ψυχοθεραπεία

Με την ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική, προσπαθούμε να διερευνήσουμε θέματα και δυσκολίες που απασχολούν τον άνθρωπο και ν’ανακαλύψουμε τρόπους διαχείρισης των δυσκολιών αυτών έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής του. Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος αποφασίζει να έρθει για θεραπεία είναι πολλοί και ποικίλοι. Η απόφαση αυτή άλλοτε υποκινείται από μια σημαντική κρίση, άλλοτε από μια κορύφωση των χρόνιων προβλημάτων μας ή τη συνειδητοποίηση πώς δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις μόνοι μας. Όπως και να έχει,  με την ψυχοθεραπεία βαθαίνει η κατανόηση του εαυτού μας και αλλάζει ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδιακασία που ανάλογα τον θεραπευόμενο και το θέμα που αντιμετωπίζει μπορεί να έχει από σύντομη(κάποιους μήνες) εως πιο μακρά διάρκεια.

Είναι σημαντικό να αισθάνεστε άνετα με τον θεραπευτή σας έτσι ώστε να μπορέσετε ν’ανοιχτείτε και να βιώσετε την κατανόηση και την αποδοχή που είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία μιας αποτελεσματικής ψυχοθεραπευτικής σχέσης.

Πώς μπορώ να σας βοηθήσω

Όταν θα αρχίσουμε να δουλεύουμε μαζί σε ατομικό επίπεδο, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε ένα ασφαλές, υποστηρικτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα εξερευνηθούν όλα τα ζητήματα που έχουν σημασία για εσάς.  Πιστεύω στη δύναμη της ψυχοθεραπείας να επιφέρει μια ολική ψυχολογική μεταμόρφωση όχι μόνο στο να αντιμετωπίσει μια λίστα συμπτωμάτων. Η προσέγγιση που ακολουθώ είναι γνωσιακή αλλά επηρεάζεται κατά πολύ από προσεγγίσεις του τρίτου κύματος και κυρίως της Θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης (ACT).

Σύμφωνα με την ACT, οι δυσκολίες που βιώνουμε σαν άνθρωποι είναι αναπόφευκτες. Δεν είναι δυνατό ν’αποφύγουμε τις δυσκολίες γιατί η φύση της ζωής είναι τέτοια: για παράδειγμα, όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε βιώσει έναν αποχωρισμό, μια αποτυχία, μια απώλεια ή μια αρρώστια. Όλοι μας έχουμε νιώσει δυσάρεστα συναισθήματα όπως η θλίψη, το άγχος, η ενοχή, ο θυμός. Το ένστικτο μας λέει πως θα πρέπει να τα αποφύγουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι. Συχνά γεμίζουμε τη ζωή μας με στρατηγικές αποφυγής όπως π.χ δουλεύουμε , τρώμε υπερβολικά,καταφεύγουμε στο αλκοόλ, κλεινόμαστε στο σπίτι.  Με την αποφυγή κερδίζουμε μια προσωρινή ανακούφιση, αλλά καμμιά ουσιαστική αλλαγή. Ο θεραπευτικός στόχος της ACT είναι να αναπτύξουμε «ψυχολογική ευελιξία»το οποίο σημαίνει να  μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις δύσκολες σκέψεις , να είμαστε σε μεγαλύτερη επαφή με το εδώ και τώρα, να έχουμε αποδοχή και συμπόνοια προς τον εαυτό μας, να γνωρίζουμε τις αξίες μας και να θέτουμε στόχους που τις εξυπηρετούν.

Το παρακάτω βίντεο από τον Steven C.Hayes(από τον οποίο άρχισε η ACT), περιγράφει την προσωπική του εμπειρία με τις κρίσεις πανικού, τον όρο της ψυχολογικής ευκαμψίας και την σημασία που έχει η αγάπη για τον εαυτό μας. Μπορείτε να προσθέσετε ελληνικούς υπότιτλους.

 

Η Θεραπευτική Σχέση

Η θεραπευτική σχέση θα είναι ολοκληρωτικά επικεντρωμένη σε εσάς, στη ζωή σας και στις ανησυχίες σας.

Θα έχετε την άνεση και την ασφάλεια να συζητήσετε ο,τι θέλετε χωρίς το φόβο οτι θα κριθείτε για αυτό.

Θα νιώσετε οτι οι σκέψεις σας ακούγονται με προσοχή από κάποιον που πραγματικά θέλει να σας καταλάβει.

Σταδιακά θα αποκτάτε όλο και μεγαλύτερη επίγνωση και κατανόηση των συναισθημάτων και των σκέψεων σας για τον εαυτό σας και το περιβάλλον σας.

Θα βοηθηθείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας και να αντιμετωπίσετε τις κρίσεις και τα ζητήματα που σας απασχολούν.

Θα ενισχύσετε την ικανότητα σας να θέτετε στόχους και θα ανακαλύψετε τα θετικά σας στοιχεία και πως να τα ενδυναμώσετε έτσι ώστε να βελτιωθεί η ζωή σας.

 

Ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται με τη ψυχοθεραπεία

Η λίστα αυτή βέβαια είναι μόνο ενδεικτική.

Εμπιστευτικότητα/Απόρρητο

Σύμφωνα με το νόμο, οι σύμβουλοι/ψυχολόγοι είναι υποχρεωμένοι να διαφυλάσσουν το απόρρητο των πληροφοριών. Δεν μπορούν κατά συνέπεια να αποκαλύπτουν καμμία πληροφορία σχετικά με τον πελάτη σε τρίτους εκτός αν αυτός απειλεί να βλάψει τον εαυτό του ή κάποιον άλλο.